PIWO PUKALOWA 11TKA

Klasyczny leżak czeskiego typu, charakteryzujący się jasnozłotą barwą, obfitą i trwałą pianą oraz wyraźnym chmielowym smakiem i aromatem. Tradycja jego warzenia sięga 1842 roku, kiedy to w Mieszczańskim browarze w Pilźnie Josef Groll  uwarzył pierwszą warkę. Piwo zyskało taką sławę, że w krótkim czasie browary na całym świecie zaczęły warzyć piwa na sposób pilzneński. Nasze piwo leżakowane jest w niskiej temperaturze co najmniej miesiąc (stąd określenie leżak), w trakcie którego zyskuje swój unikalny charakter.

Do warzenia używamy oryginalnych czeskich surowców: słodu z tradycyjnej słodowni klepiskowej oraz chmieli (žatecký poloraný červeňák premiant i sladek) z żateckiego okręgu chmielarskiego. Rzecz jasna w procesie warzenia stosujemy zacieranie dekokcyjne.

Podawane w temperaturze 7-9 stopni C smakuje naprawdę wybornie!